Arrangementer

Arrangementer

Følg med på denne siden eller på våre sosiale medier for mer informasjon.

Foto fra Norsk Folkemuseums samling: Innsatte får mat av fengselsbetjent gjennom luke i døren. Interiør Botsfengselet i Oslo fotografert 1904, fotograf Anders Beer Wilse

Tidligere arrangementer

Hvorfor er det viktig å avdekke falsk kunst?

Tidspunkt: 24.10.24, 18:00

Denne kvelden møter du Justismuseets formidlingsansvarlig, kunsthistoriker Eva Furseth i samtale med gallerist Per Høiem. Høiem driver kunstgalleriet Ismene i Ila, og har gjennom årene kommet over flere ulike måter kunst har blitt forfalsket på. Det blir også en omvisning i utstillingen «Falsk».

Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år).

FOREDRAG: Staten og skillingsvisene, sangene som ikke lot seg styre

Tidspunkt: 19.09.24, 18:00

Denne torsdagskvelden får vi bli kjent med et lite stykke et norsk ytringsfrihetshistorie på Justismuseet.

Anne Sigrid Refsum har nylig fullført Norges første PhD om norske skillingsviser, og i dette foredraget synger og forteller hun om sensur, kontroll og trykkefrihet – sett gjennom folket eget medium.

Skillingsviser er masseproduserte billige viser som har hatt en 400 år lang historie her i Norden. I små hefter kunne man få kjøpt sanger om kjærlighet, nyheter og katastrofer, men også kjente folkesanger og moralsk oppbyggelige salmer. Skillingsvisene var en selvfølgelig del av folkelivet helt fra 1500-tallet, så selvfølgelige og så folkelige at de i liten grad har vært studert av forskere tidligere. Men også disse visene utløste behov for kontroll fra myndighetenes side. Hva slags spor ser vi etter skillingsvisene i lovgivningen? Og hva forteller lovgivningen oss om skilllingsviser, og om folks liv?

Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år).

Illustrasjon, kone som selger skillingstrykk, København, Hans Peter Hansen: Visekælling (CC-lisens)

LUDVIG WANG – UTSTILLINGSÅPNING

Ludvig Wang var blant de første pasientene som kom til det nyåpnede Kriminalasylet i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Det var starten på et langt liv som sikkerhetspsykiatrisk pasient.

Utstillingsåpningen er en del av Justismuseets markering av Olavsfest som i år setter søkelyset på begrepet makt.

Program:
– Velkommen, ved Åshild Karevold, direktør ved Justismuseet
– Ludvig Wangs liv og arbeidet med ustillingen, ved museumskonsulent Amine Skousgaard Johnsen
– Sikkerhetspsykatri og makt, ved kriminolog Hilde Dahl, forsker ved SIFER, nasjonalt kompetansenettverk for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri

Gratis inngang, enkel servering, velkommen!

Tidspunkt: 31.07.24 kl. 15

Ludvig Wang på sitt værelse på Kriminalasylet.

Følg med på våre sosiale medier og YouTube for interessante historier og omvisninger.

Kan du ikke komme til museet?