Utstillinger
Justismuseet har utstillinger i to bygg på Kalvskinnet i Trondheim, Kriminalasylet og Det militære sykehus. Begge husene ligger i enden av Erling Skakkes gate på Kalvskinnet i Trondheim, like ved Ilen kirke. Når du kjøper billett får du adgang til begge byggene. Billett kjøpes i Det militære sykehus.
For de som ønsker å orientere seg i våre bygg før et besøk.
For å orientere deg i utstillingene i Det militære sykehus: begynn i resepsjonen her. Her ligger museumsbutikken hvor du kjøper billett, gaver, litteratur eller en kopp kaffe. Det er heis i Det militære sykehus. Synstolkning er tilgjengelig for utstillingene.
For å orientere deg i utstillingene i Kriminalasylet: begynn i rotunden her. Utstillingene er fordelt over to etasjer. Her finner du gamle og nye utstillinger om byggets historie, straff, andre verdenskrig og mer. Det er heis i bygget. Vi jobber med å utvikle synstolkning for Kriminalasylet.
Barnas Justismuseum
Her får du se Norges eneste milliardkroneseddel, og andre falske penger. Du får også svar på hvorfor noen forfalsket noe så lite som en to-øring. Vi stiller også ut sitronbrus,…
Kriminalasylet
Hvordan har samfunnet forholdt seg til mennesker som både er farlige kriminelle, og alvorlig psykisk syke? Utstillingen Kriminalasylet ser på historien sikkerhetspsykiatrien med fokus på Norges første sikkerhetspsykiatriske institusjon, opprettet…
Krigsutstilling
Utstillingens hensikt er å vekke refleksjoner rundt hva som skjer med rettssikkerheten i et samfunn når en fremmed makt overtar og innfører egne lover og regler. Her kan du blant…
Uniformsutstilling
Trondheim fikk Norges første politimester i 1686, men det var ikke før over hundre år senere at Norge fikk sin første offisielle politiuniform. Denne første uniformen, som i utstillingen er…
Skarpretterutstilling
Utstillingen ser på de ulike typer straffer som eksisterte fra innføringen av Christian Vs norske lov i 1687 til den siste halshoggingen i 1876. Skamstraff ble utført i det offentlige…
Lensmannskontoret
I den første cellen i cellegangen i 2. etasje finner du Lensmannskontoret. Det meste av inventaret i utstillingen ble donert til museet av Eldrid Straume. Gjenstandene ble brukt ved Gloppen…
Fengselshistorie
I den andre cellen i cellegangen i 2. etasje finner du en utstilling om fengselshistorien i Trondheim. Midt i rommet er en stor modell av Trondheim Kretsfengsel, opprinnelig Tukthuset i…
Unge lovbrytere / Maktens bilder
Utstillingen Unge lovbrytere / Maktens bilder tar for seg menneskene registrert i forbryteralbum. Norsk politi tok i bruk fotografiet for første gang i 1864. I starten ble bare de de…
Prostitusjon på 1800-tallet
I den tredje cellen i 2. etasje finner du en utstilling om prostitusjon på 1800-tallet. Kriminalloven av 1842 forbød all sex utenfor ekteskapet. Likevel ble prostitusjon akseptert som et nødvendig…
Digitale utstillinger og artikler
Forbryteralbum
Justismuseet har Kristiania-politiets “Forbryder-album” fra 1800-tallet i sin samling. En del av innholdet i disse albumene publiseres på Digitalt Museum…
Rettferdighet
Justismuseets utstillinger utforsker ulike sider ved samfunnets forsøk på å skape rettferdighet gjennom lov og rett. Klikk deg inn på…
Kriminalteknisk historie
Kriminalteknikk består av mange forskjellige vitenskaper. En sak kan løses ved hjelp av alt fra geologi til entomologi (læren om…
Video-omvisninger!
Justismuseet formidler interessante historier på våre sosiale medier og YouTube. Bli med på en omvisning! Se alle våre videoer på…
Utrykningspolitiet
Utrykningspolitiet (UP) er et særorgan direkte underlagt Politidirektoratet. På Digitaltmuseum kan du lære om UPs forgjenger under forbudstiden og frem…
100 år med kriminalmuseum
I 1918 fikk Trondheim sitt første museum dedikert til kriminalhistorie. Mange av gjenstandene henger enda på Justismuseet i dag. I…
Trondheims fengselshistorie
Trondheim har lenge hatt mange forskjellige fengsler gjennom tidene. Her kan du lese om alt fra politiske fanger på Munkholmen…
Heinkel He 115 – Ilsvika, Trondheim
9.april 1940 lettet 15 tyske sjøfly fra «Rantum-Becken» på øya Sylt på vestkysten av Schleswig-Holstein. Alle flyene var av type…
Nettressurs: Ulydighet og rett
Nettressurs om Altasaken, samenes rettigheter og sivil ulydighet. Ulydighet og rett er en nettressurs laget i forbindelse med utstillingen Kampen om…
Museumsansatte: Vil du ha Propaganda på ditt museum? Utstillingen Propaganda er tilgjengelig som vandreutstilling. Ta kontakt på formidling@justismuseet.no for mer informasjon.