Utstillinger

Utstillinger

På Kriminalasylet

Propaganda

  • Tilgjengelig til slutten av mai.

Nasjonal Samling (NS) ble stiftet i 1933. Partiet orienterte seg tidlig mot nazisme og fascisme, og var sterkt opptatt av norrøn kulturhistorie. Før den tyske okkupasjonen hadde NS svært liten oppslutning, men ble fra høsten 1940 det eneste tillatte partiet i Norge. 

Disse propagandaplakatene virker utdaterte i dag. Vår tids propaganda har funnet andre former og andre kanaler. Men grunnideen er den samme: Enkle forklaringer fremsettes med stor kraft. Nyanser og motforestillinger får ingen plass. Det gis ikke rom for tolkninger. Det er lett å se forskjell på venn og fiende. Utstillingen skal på vandring i de nordlige fylkene.

Elevplakatutstilling

  • Tilgjengelig: 14-31 mai tirs-fre kl. 10-15. 2. juni, kl 12-16 er det søndagsåpent og vi vil holde en spesialomvisning om opplegget og plakatene.

Flere hundre elever har deltatt i Justismuseets undervisningsopplegg, og nå stiller vi ut plakatene deres. Opplegget utfordret elevene til å skape propaganda, ofte med sjokkerende tema og teknikkbruk. Museet ønsker å ruste elevene til å møte dagens propaganda i alle dets former.

Hovedutstillingen

Utstillingene gir innblikk i flere sider av norsk rettshistorie med hovedvekt på forbrytelse og straff. I tillegg vises en større utstilling om okkupasjonstiden.

Tilgjengelige vandreutstillinger:

Kommende utstillinger:

  • Kampen om Alta. En utstilling om Altaaksjonen og sivil ulydighet (åpner juni 2019)
  • I seng med fienden? En utstilling om tyskerjentene i oppgjøret etter krigen (åpner oktober 2019)