Arrangementer
Følg med på denne siden eller på våre sosiale medier for mer informasjon.
FOREDRAG: Staten og skillingsvisene, sangene som ikke lot seg styre
Tidspunkt: 19.09.24, 18:00
Denne torsdagskvelden får vi bli kjent med et lite stykke et norsk ytringsfrihetshistorie på Justismuseet.
Anne Sigrid Refsum har nylig fullført Norges første PhD om norske skillingsviser, og i dette foredraget synger og forteller hun om sensur, kontroll og trykkefrihet – sett gjennom folket eget medium.
Skillingsviser er masseproduserte billige viser som har hatt en 400 år lang historie her i Norden. I små hefter kunne man få kjøpt sanger om kjærlighet, nyheter og katastrofer, men også kjente folkesanger og moralsk oppbyggelige salmer. Skillingsvisene var en selvfølgelig del av folkelivet helt fra 1500-tallet, så selvfølgelige og så folkelige at de i liten grad har vært studert av forskere tidligere. Men også disse visene utløste behov for kontroll fra myndighetenes side. Hva slags spor ser vi etter skillingsvisene i lovgivningen? Og hva forteller lovgivningen oss om skilllingsviser, og om folks liv?
Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år).
FOREDRAG: Fars nei – en av 271 norske politifanger i Stutthof
Tidspunkt: 30.09.24, 18:00
Rolv Bjelland ga i 2023 ut en bok om sin far Einar Bjelland og hans fangenskap i Tyskland. Einar var en av de 271 norske politifolkene som ble sendt til Stutthof av den tyske okkupasjonsmakten. Hvorfor ble de sendt dit? Hva opplevde de der, og hvordan var det å vokse opp med en krigsskadet far? Dette forteller Rolv Bjelland om i sitt foredrag på Justismuseet.
Det er gitt en nærmere omtale av boken på nettstedet farsnei.no
Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år).
Hvorfor er det viktig å avdekke falsk kunst?
Tidspunkt: 24.10.24, 18:00
Denne kvelden møter du Justismuseets formidlingsansvarlig, kunsthistoriker Eva Furseth i samtale med gallerist Per Høiem. Høiem driver kunstgalleriet Ismene i Ila, og har gjennom årene kommet over flere ulike måter kunst har blitt forfalsket på. Det blir også en omvisning i utstillingen «Falsk».
Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år).
Foredrag: Kriminalasylet, ved professor Øyvind Thomassen
Tidspunkt: 21.11.24, 18:00
«Kriminalasyl i Trondhjem. En kongelig proposition foreslaar bevilget 8850 kr. til anlæg af et midlertidig kriminalasyl i den nedlagte afdeling B i Trondhjems strafanstalt»
Dette kunne leserne av avisa Trønderen lese 22. mai 1894.
Hva slags institusjon var Kriminalasylet, hvilke problemer var opprettelsen ment å løse i sin samtid? Hvordan var livet for pasientene, og hvor «midlertidig» ble denne denne institusjonen?
Historiker Øyvind Thomassen ved NTNU har forsket på Kriminalasylet i en årrekke.
Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år). Etter foredraget blir det mulig å besøke museets utstillinger i Kriminalsylet.
«Vann og brød» i julebordstida
Tidspunkt: 12.12.24 kl. 18:00
«Sædvanlig fangekost»
«Halv fangekost»
«Vann og brød»
Trenger du pause fra sesongens stress og prat om julebakst og julebord? Denne kvelden gir Justismuseet deg noe helt annet å tenke på.
Christine Rokkan Eriksen jobber med både formidling og samling ved Justismuseet. Denne kvelden presenterer hun noen historiske kilder fra Justismuseets samling og andre arkiver som forteller oss noe om hva innsatte i fengsler og pasienter på Kriminalasylet fikk å spise. Etterpå blir det mulighet til å se Justismuseets mange utstillinger.
Den som ønsker det kan benytte anledningen til en stressfri julehandel i museets lille butikk. Kanskje blir det også _svært enkel_ servering…
Foredraget er i museets lokaler kl. 18, inngang fra Erling Skakkes gate. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,-).
Tidligere arrangementer
KULTURNATT PÅ JUSTISMUSEET
Tidspunkt: 13.09.24 kl. 17-22
Justismuseet har aktiviteter for barn og omvisninger for de voksne. Gratis for alle!
Fra kl. 17-18 er det gratis aktiviteter for barn: ta fingeravtrykk, test deg som vitne, finn alle sporene og mye mer.
Fra kl. 18 er det omvisning hver time.
Kl. 18: På sporet av ekte krim! Kriminalteknisk historie og trønderske krimsaker
Kl. 19: Falsk! Alt som henger på veggen er falsk. En omvisning i vår nye utstilling.
Kl. 20: Falsk!
Kl. 21: Livet på Kriminalasylet. Hvordan var det å være pasient ved Kriminalasylet?
Museet stenger kl. 22
POLITIFOTO – POLITIHISTORIE GJENNOM FOTOGRAFIET TORSDAGSKVELD PÅ JUSTISMUSEET
Politiet tok tidlig i bruk fotografiet. Åstedsfoto, mikrofotografi og forbryterfoto er kjente verktøy, men politiet brukte også fotografiet til dokumentasjon, prestisje og noen ganger lek.
Museumsformidler Christine Rokkan Eriksen forteller politihistorie gjennom etatens bruk av fotografiet. Justismuseet har en stor samling politifoto.
Foredraget er i museets rettssal kl. 18. Billett kjøpes i døra (kr. 110,-/80,- gratis u. 16 år). Etter foredraget blir det mulig å se museets utstillinger.
Tidspunkt: 15.08.24 kl. 18
Utstillingsåpning FALSK
Hva er inspirasjon og hva er bedrageri?
I «FALSK» viser Justismuseet materiale fra høyst ulike saker som har vært gjennom rettssystemet fra tidlig på 1900-tallet og til i dag.
LUDVIG WANG – UTSTILLINGSÅPNING
Ludvig Wang var blant de første pasientene som kom til det nyåpnede Kriminalasylet i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Det var starten på et langt liv som sikkerhetspsykiatrisk pasient.
Utstillingsåpningen er en del av Justismuseets markering av Olavsfest som i år setter søkelyset på begrepet makt.
Program:
– Velkommen, ved Åshild Karevold, direktør ved Justismuseet
– Ludvig Wangs liv og arbeidet med ustillingen, ved museumskonsulent Amine Skousgaard Johnsen
– Sikkerhetspsykatri og makt, ved kriminolog Hilde Dahl, forsker ved SIFER, nasjonalt kompetansenettverk for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri
Gratis inngang, enkel servering, velkommen!
Tidspunkt: 31.07.24 kl. 15
Følg med på våre sosiale medier og YouTube for interessante historier og omvisninger.