Utstilling: Unge lovbrytere
Åpner 25. oktober 2025
Hvordan møter samfunnet unge mennesker som bryter loven? Hvordan gå inn med reaksjoner, og samtidig ivareta barnas rettigheter? Hvordan har tankene/lovene/straffene/tiltakene endret seg siden slutten av 1800-tallet, til dagens opphetede debatt?

I dag pågår omfattende diskusjoner om hvordan unge lovbrytere bør håndteres. Det er sterke
meninger i debatten og raske, og kanskje også enkle, løsninger etterlyses.
Justismuseet ønsker å tilføre kunnskap til debatten gjennom å belyse ungdomskriminalitet i et historisk perspektiv. Det er ikke første gang det ropes varsko, og etterlyses strenge tiltak eller straff mot kriminelle barn og ungdommer. I et historisk perspektiv ser vi at debatten også har vært opphetet tidligere, med brytninger mellom behovet for å beskytte samfunnet, og erkjennelsen av at barn og ungdom må møtes på en annen måte enn voksne lovbrytere.
Vi ønsker med utstillingen å få fram fakta, se på hvilke tiltak og virkemidler finnes, og ikke minst avkrefte myter og fordommer.
Gjennom den planlagte utstillingen kan Justismuseet bidra med historisk forankret kunnskap inn i denne aktuelle og prinsipielt viktige samfunnsdebatten som berører rettsstatens grunnverdier.
Vår tids unge lovbrytere
Hovedattraksjonen vil være en videoinstallasjon der vi får høre hvordan ulike institusjoner håndterer barne- og ungdomskriminalitet.
Samarbeidspartnere
Prosjektet utvikles av Justismuseet i dialog med fagfolk fra: Skoler i Trondheim, Utekontakten, Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS), Bjørgvin ungdomsfengsel, Konfliktrådet, Foreningen for Fangers Pårørende, Røde Kors, foreldre, lærere og elever, og juridiske fagmiljø.
Justismuseet har mottatt 50 000 kroner i støtte fra Torstein Erbos Gavefond.