
Nytt opplegg: Slåsskamp i Eventyrland!
Lær elevene å løse konflikter på fredelig vis gjennom et morsomt rollespill! Gjennomføres i klasserommet, og ledes av læreren.
Kort fortalt
Varighet: 2-3 skoletimer
Sted: Eget klasserom eller sal
Antall: 10-20 elever
Aldersgrupper: 5.-7. trinn
Se nedlasting for alt du trenger for å gjennomføre rollespillet!
Nedlasting av dokumenter
Undervisningsopplegget inkluderer forarbeid, gjennomføring, og etterarbeid. Alt kan lastes ned som en zip-fil. Trenger du hjelp ta kontakt via eva@justismuseet.no
Elevene skal spille et møte i Konfliktrådet etter en slåsskamp i skolegården. Slåssinga ble delt på TikTok. Det er politiet som har foreslått samtalen hos Konfliktrådet.
Elevene får hver sine roller, med personlige mål og intensjoner for samtalen. Sammen skal de snakke seg gjennom hendelsen, og komme fram til en avtale som gjør det mulig for alle parter å håndtere det som har skjedd.
Rollespillet har som mål å forebygge vold, samt filming og spredning av voldsepisoder på sosiale medier. Dette er en type kriminalitet i stor økning. Mange unge er heller ikke klare over hvor høy straff man kan få for bildedeling og voldsbruk.
Rollespillet kan være med på å stake ut måter å håndtere slike episoder på både individ- og gruppenivå.
Gjennomføring av rollespillet
Informasjonen står også gjengitt i zip-filen, se øverst.
Forberedelse for lærer
1. Last ned og skriv ut rolleskjema, rollekort og navnelapper (festes på genseren til elevene med sikkerhetsnål eller lignende).
2. Fordel rollene. Elever som ikke liker å snakke så mye kan gjerne dele på rollene (for eksempel Snøhvit 1 og 2).
Forberedelse sammen med klassen (1-2 skoletimer)
1. Vis elevene PowerPointen «Slåsskamp i Eventyrland» (se nedlastede dokumenter i zip fil)
2. Se en av filmene om Konfliktrådet. Diskuter vanskelige ord og begreper, forklar hva som menes med improvisasjon.
Meklingsmøte i Konfliktrådet 13 min
Straffesak i konfliktrådet 6 min
3. Del ut rollekortene. Gi eleven tid til å lese gjennom rollekortet, og bli kjent med rollen sin. Alle har fått hemmelige mål.
4. La elevene gå sammen i grupper for å diskutere hva de skal si:
- De fornærmede og deres forelder
- Gjerningspersonene og deres forelder
- Politi og rektor
- Meklerne
Elevene må tenke igjennom:
- Hvilke spørsmål vil du/rollefiguren din stille?
- Hvordan har du det nå? Tenk over hvilke følelser du har, er du redd, bekymret, angrer, hevnlysten, vil ha beklagelse osv
- Hvordan skal du oppnå målet som står på kortet ditt?
- Hva ønsker du skal stå i avtalen dere skal bli enige om?
5. Gi gjerne elevene i lekse å ta med klær for å kle seg ut til rolla. I eventyrland kan alle kle seg fantasirikt om de vil. Det er lettere å gå i rolle om man har på seg noe annet enn vanlig.
Spill rollespillet! (1 skoletime)
Sett stolene i en ring (uten bord), legg bordkortene på hver stol.
Gjennomfør rollespillet.
Det er viktig at læreren understreker for elevene at dette er konfliktråd, og ikke rettssak. Forutsetningen for at man møtes til konfliktråd er at partene er blitt enige i hva som har skjedd. Dette skal ikke diskuteres.
Det eneste elevene skal snakke om i rollespillet, er hvordan de har det nå, og hvordan de kan gjenopprette relasjonene til hverandre. Aktørene skal bli enige om en avtale som gjør at dere kan fungere som en klasse igjen.
Det er viktig å minne meklerne på at samtalen ikke må gli ut. Alle må holde seg til tema. Pass også på at alle får taletid, og at ingen avbryter.
Det er læreren som har ansvar for ro og orden, ikke meklerne. For læreren er det viktig at du slår ned med en gang samtalen beveger seg bort, for eksempel til beskyldninger om andre lovbrudd – dersom meklerne ikke reagerer.
Diskusjon til slutt:
Det er viktig å snakke om de ulike sidene av denne saken. Og det er annerledes i et eventyrrike enn i virkeligheten.
Diskuter hvordan ville det vært om dette var i deres egen klasse? Ville dere tilgitt og gått videre – blitt venner igjen?
Ville dere godtatt å fremdeles være i samme klasse? Understrek at det er viktig at man ikke godtar noe som ikke føles greit. Det er viktig at de fornærmede ikke får følelsen av at de må godta å leve i frykt, leve med urettferdighet eller bli dårlig behandlet for å oppnå en slik avtale.
Dere kan også snakke om hva som ville skjedd om elevene hadde vært over 15 år. Da ville dette vært en straffesak der de risikerte bøter og ungdomsstraff.
Lærerplan – verdier og prinsipper
Undervisningen dekker relevante mål fra læreplanen for blant annet Samfunnsfag, Norsk og KRLE, i tillegg til at det skal medvirke til tverrfaglige målsetninger som livsmestring og demokratisk medborgerskap.
For spørsmål ta kontakt med formidlingsansvarlige Eva Furseth, eva@justismuseet.no