Rettferdig straff?
På 16- og 1700-tallet var dødsstraff den mest alvorlige straffen. Men det fantes også grader av dødsstraff. Hadde man gjort noe virkelig ille risikerte man ikke bare å bli dømt til døden, men å bli dømt til stakesetting etterpå. Hodet ble spikret fast på en høy stake, og den skulle stå til skrekk og advarsel for alle forbifarende. En av forbrytelsene som førte til dette var det å føde i dølgsmål (hemmelighet) med døden til følge.
Samfunnet på denne tiden var ikke lett for enslige kvinner som ble gravide. De risikerte tukthus og pisking. Mange forsøkte derfor å føde i hemmelighet, noe som var ulovlig. Døde barnet kunne kvinnen dømmes til denne ekstraordinære formen for dødsstraff. Barnefaren risikerte også straff for å drive utukt, men det var ofte en bot eller annen mindre permanent straff.
Å bli stakesatt betydde ikke bare at du skulle bli henrettet, men også at du ikke fikk en vanlig begravelse, noe som var svært alvorlig i et troende samfunn. Den dømte ble ikke bare henrettet, men fikk deres ettermæle svertet for evig tid. I vår podkast kan du høre om nettopp en slik sak.
Hodeskallen tilhører Vitenskapsmuseets samling. Spikeren som ble brukt sitter enda i den.
Lytt til første episode av podkasten Celle 11, sesong 1: