Nettopplegg: Propaganda
Propaganda er et fenomen som har eksistert siden oldtiden. Propaganda er alltid formet av tid og sted, men virkemidlene er tidløse. I denne nettressursen vil du lære om hva propaganda er og hvordan det fungerer. Du vil bli testet til slutt og få oppgaver om å identifisere propaganda.
Propaganda er et høyst aktuelt tema for oss alle. Mye av hverdagen vår går på å ta inn informasjon, uten at vi alltid tenker over hvem avsenderen av informasjonen er. Det er viktig å erkjenne at ingen er immun mot propaganda.
eller gå direkte til de ulike kapitlene under:
For lærere
Nettressursen «Propaganda» er en nettversjon av Justismuseets undervisningsopplegget som turnerte i Trøndelag gjennom Den Kulturelle Skolesekken 2019/2020. Undervisningsopplegget ble utviklet i forbindelse med utstillingen av samme navn. Du kan lese mer om det her.

Kompetansemål som dekkes:
Opplegget er tverrfaglig i høyeste grad, med en blanding av historie, samfunnsfag, norsk og idéhistorie. Elevene lærer hvordan både fakta og løgn kan manipuleres ved hjelp av retoriske og propagandistiske virkemidler. De får en historisk forståelse av propaganda gjennom tidene, med vekt på norsk propaganda under Andre Verdenskrig.
Nettversjonen fokuserer på selvstendig arbeid på nett. Elever får først en kort introduksjon til fenomenet. De får så utforske virkemidlene med vekt på norske eksempler fra i dag. Opplegget inneholder også en nettversjon av utstillingen «Propaganda» der elevene kan lære om Nasjonal Samling sin propaganda fra 1933-1945. Opplegget inneholder oppgaver og quizzer.
Nettressursen er ment for ungdom- og videregåendeskoler. Lærere kan ta kontakt for mer informasjon om for- og etterarbeid til i klasserommet.
Lage egen propaganda
Det originale opplegget lot elevene skape egen propaganda. Når elever produserer slik propaganda er diskusjonen etterpå svært viktig for å plassere propagandaen og konsekvensene av propaganda i riktig kontekst. Vi anbefaler derfor at propaganda-laging foregår i klasserommet med en diskusjon i etterkant. Lærere kan ta kontakt med oss for materiale og anbefalinger rundt diskusjonen, og for- og etterarbeid. Materiale inneholder propaganda «kort» man kan bruke for å diskutere virkemidler, propagandaplakater uten tekst som elever kan printe ut og skrive på, og symboler de kan klippe ut og lage propaganda med. Ta kontakt på formidling@justismuseet.no, tlf 46749711, eller fyll inn skjemaet under.