Unge lovbrytere / Maktens bilder
Utstillingen Unge lovbrytere / Maktens bilder tar for seg menneskene registrert i forbryteralbum.
Norsk politi tok i bruk fotografiet for første gang i 1864. I starten ble bare de de farligste og mest «spektakulære» forbryterne fotografert, men allerede fra 1866 ser vi en mer systematisk fotografering av arrestanter og fanger i Kristiania.
Det er spesielt en forbrytelse som går igjen – tyveri. Den vanligste forbryteren er en fattig mann fra arbeiderklassen som soner noen få måneders straff for mindre tyverier, gjerne for tredje, fjerde eller femte gang. På 1800-tallet var den kriminelle lavalderen i Norge 10 år, så albumene inneholder også foto av svært unge mennesker.
På 1800-tallet økte problemet med gjenger av barn som bedrev tyveri. Det ble innført to straffer for barn mellom 10 og 15 år: Slag med bjørkeris på ”den del af legemet, hvor barn ellers pleier at straffes” og fengselsstraff på vann og brød.
I straffeloven av 1902 ble det innført en kriminell lavalder på 14 år. I 1987 ble grensen flyttet til 15 år, som fortsatt er gjeldende. Lavalderen ble innført fordi myndighetene innså at kriminelle barn og unge ikke forsto konsekvensene av handlingene sine. Kriminelle handlinger utført av barn under 15 år følges i hovedsak opp av barnevernet.
Utstillingen finner du i andre etasje i bygget vårt, det gamle militære sykehuset. Les mer om Justismuseets registrering og publisering av våre forbryteralbum her.
Utforsk andre rom i det militære sykehus:
Utforsk utstillinger i vårt andre bygg, Kriminalasylet, her.