Krigsutstilling

Krigsutstilling

Bilde av Rinnansamlingen i krigsutstillingen

Krigsutstillingen finner du i 2. etasje i den vestlige fløyen mot Erling Skakkes gate. Utstillingen ble opprinnelig satt opp da Trondheim Politimuseum flyttet inn i Kriminalasylet på 1990-tallet.

Utstillingens hensikt er å vekke refleksjoner rundt hva som skjer med rettssikkerheten i et samfunn når en fremmed makt overtar og innfører egne lover og regler.

Her kan du blant annet se samlingen fra rettssaken til Rinnanbanden. Torturutstyret til Rinnan ble samlet av museets ilsjel politibetjent Gerhard Geving etter krigen. Mye av krigssamlingen til museet ble reddet fra destruksjon av Geving, som forstod hvor viktig det var å ta vare på dette materialet for ettertiden.

Utstillingen inneholder også uniformer, eksempler på propaganda og objekter beslaglagt under krigen. Du finner også en av museets mest unike objekter, en fungerende Enigmamaskin. Vi har laget en video der vi demonstrerer hvordan maskinen fungerer, du kan se den her.

Museets utstilling «Propaganda» som nå er på vandring, finnes som en nettustilling her. Den handler om Nasjonal Samlings propaganda før og under andre verdenskrig.

Utforsk de andre rommene i Kriminalasylet:

Utforsk vårt andre bygg, det militære sykehus her.