
Galleri

Henry David Thoreau
Henry Davis Thoreau (1817-186) var en amerikansk forfatter og filosof som blant annet skrev "Civil Disobedience" (Sivil Ulydighet). Han nektet å betale skatt som protest mot den amerikanske-meksikanske krigen og slaveri. Han mente individet hadde plikt å være ulydig når staten overstyrte deres samvittighet.

Elsa Laula Renberg (1877-1931)
Elsa Laula Renberg (1877-1931) stiftet verdens første sameforening i 1904. I 1917 arrangerte hun det første landsdekkende samemøtet i Norge. Renberg kjempet også for samekvinnenes posisjon i samfunnet. Foto: Helgeland museum

Merethe Kuhmunen by Carl-Johan Utsi
Merethe Kuhmunen fra ”Ïhkkátis dávvierh”, Samisk pop-up-utstilling ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Foto: av Carl-Johan Utsi.

Kunstprosjekt Pile O'Sápmi, 2017, av Máret Ánne Sara
Kunstneren Máret Ánne Sara er søster av Jovsset. Hun har fått internasjonal anerkjennelse for kunstprosjektet ”Pile O´Sápmi”, utarbeidet til støtte for brorens sak. Hun satte opp en installasjon med 400 panneskutte reinskaller foran Stortinget. Innkjøpt av Nasjonalmuseet. Foto: Per Heimly

Samemøte i Metodistkirken, 1917
De fleste møtene foregikk i Metodistkirken. Bakerst til høyre står Ellen Lie, Elsa Laula Renberg og pastor Trygve Wahlström. Foto: Schrøderarkivet / Sverresborg.

Sametinget, regjeringsbygget i Karasjok
Sametinget åpnet i 1989, og er et folkevalgt organ som skal styrke samenes politiske stilling og fremme samenes interesser i Norge. Foto: Sametinget

Sametinget, 2009
Tinget skal bidra til en likeverdig og rettferdig behandling av det samiske folket og arbeide for at samene kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv. Foto: Sametinget

Statsministeren, Tråante, 2017
Samme år som Tåante ble feiret, tapte samene på Fosen skjønnsrettssaken om utbyggingen av en vindmøllepark på Storheia, et anlegg som ødelegger for reindrifta. Foto: Sametinget

Sangkor, Tråante, 2017
Samiske barn har rett til opplæring i eget språk og kultur, og alle barn i Norge skal lære om samisk kultur og samenes rettigheter. Det hjelper lite hvis det ikke finnes lærere med nok kunnskap og forståelse for temaet de skal undervise i. Foto: Sametinget

Utenfor Metodistkirken, Tråante
Gjennom hele 2017 feiret Trondheim et storstilt
100-årsjubileum for det første sametingsmøtet. I tillegg til å markere jubileet, skulle Tråante formidle kunnskap om samisk kultur og samisk historie i Norge, Sverige, Finland og Russland. Foto: Sametinget

Trånte, Torget i Trondheim, 2017
Gjennom hele 2017 feiret Trondheim et storstilt
100-årsjubileum for det første sametingsmøtet. Til tross for lovreguleringer og festtaler, så er den samiske kulturen under press. Foto: Sametinget

Sitt-ned-aksjon i regjeringsbygget, 1981
Sitt-ned-aksjon i regjeringsbygget til støtte for samekvinnene som nekter å forlate statsministerens kontor, 6. februar 1981. Foto: Niillas Aslaksen Somby.

På veg til statsministerens kontor
Morgenen 6. februar 1981, på samenes nasjonaldag, møtte 15 samekvinner statsminister Gro Harlem Brundtland på kontoret hennes. Statsministeren forlot møtet etter en halv time. Kvinnene ble sittende i protest. Morgenen etter ble de fjernet av politiet, etter 18 timer. Foto: Niillas Aslaksen Somby.

Aktivist Masih Alinejad
Løst hår som sivil ulydighet. Iranske Masih Alinejad (f. 1976) sloss for at det skal være et personlig valg om man bruker hijab. I 2014 lanserte hun Facebook-siden My Stealthy Freedom, der iranske kvinner legger ut bilder av seg selv uten hijab.
Foto: masihalinejadmedia.com

Fritt hår
I Iran kan kvinner straffes om de velger å ikke dekke håret sitt. Aksjon på sosiale medier. #MyStealthyFreedom og #WhiteWednesdays campaign. Foto fra MyStealthyFreedom Facebook side.

Ekstraskatt i Surnadal
I 1763 skrev kongen ut en ekstraskatt. Hver person over 12 år skulle betale 1 riksdaler. Det ble mange aksjoner, dem best organiserte var i Surnadal på Nordmøre. Dette året nektet alle i bygda å betale skatt. Skatteinnkreverne gikk derfor fra gård til gård og hentet verdisaker. Det
ble lyst ut aksjon, men ingen møtte fram for å by. Ekstraskatten ble fjernet.

Rose Parks statue
Busstur som sivil ulydighet. Amerikanske Rosa Parks (1913-2005), i 1955 nektet hun å følge kommunale regler som krevde at hun gav sin plass på bussen til en hvit passasjer. Året etter slo høyesterett fast at regelen skulle oppheves.
Foto: Pål Ødegård.

Rosa Parks arresteres
Rosa Parks sine fingeravtrykk blir registrert etter hun ble arrestert for å ha nektet å gi plassen hennes til en hvit passasjer. Foto: Underwood Archives/Getty Images.

Saltmarsjen, Gandhi
Mahatma Gandhi (1869-1948) organiserte passiv motstand mot det britiske styret i India. Han ble satt i fengsel flere ganger, og mange år til sammen. Gandhi ble en sterk inspirasjon for ikkevoldelige aksjoner verden over.

Stemmerettdemonstrasjon
66 år gamle Charlotte Despard snakked til folkemengden ved en demonstrasjon for kvinnelig stemmerett, Trafalgar square, 1910. Gjennom århundrene har det vært mange demonstrasjoner for å få stemmerett.

Studentgruppen Den hvite rose
Studentgruppen Den hvite rose (Die Weiße Rose) fra München skrev pamfletter som kritiserte nazismen. I 1943 ble tre hovedmedlemmer dømt til døden og henrettet.

Svartlamon malt
Kunst som sivil ulydighet: Håkon Bleken og Håkon Gullvåg malte på et av de rivningstruede husene på Svartlamon. I 1998 ble området bevart.

Bekledd av Natur og ungdom
Å bekle en husfasade kan være sivil ulydighet. Ventres Hus, foto © Natur og Ungdom.

Demonstrasjon mot gruvedrift i Kvalsund
Natur og ungdom åpner for at det kan bli nødvendig med sivil ulydighet for å stoppe prosjektet. Foto: Tonje Sofie Eriksson / Natur og Ungdom.

Nudistster demonstrerer
Fra 2012 ble det forbudt å gå naken i San Franciscos gater. Siden har det vært årlige naken-parader for å oppheve forbudet.

Miljøaktivist Julia Butterfly Hill
Den amerikanske miljøaktivisten Julia Butterfly Hill (f. 1974) levde 738 dager i et 55 meter høyt og 1500 år gammelt Redwood-tre. På denne måten forhindret hun at det ble saget ned.

Londonnytt
Mange steder er det straffbart å kritisere styresmaktene. De som laget illegale aviser i Norge under 2. verdenskrig risikerte dødsstraff.

Nelson Mandelas celle
Nelson Mandela (1918-2013) satt fengslet i mer enn 27 år for sin motstand mot apartheidregimet i Sør-Afrika.

Paraplybevegelsen i Hong Kong, 2014
Paraplybevegelsen (the Umbrella Movement) demonstrerte for demokratiske rettigheter i Hong Kong i 2014. Aktivistene brukte paraplyene for å beskytte seg mot politiets pepperspray og tåregass. I april 2019 ble ni av lederne idømt fengselsstraff.

Husokkupasjon
Husokkupasjon som sivil ulydighet. Konsert med Motorpsycho, Svartlamon i 1995. For å hindre at denne særpregede delen av Trondheim skulle rives, ble husene okkupert på 1990-tallet. Etter en rekke demonstrasjoner ble Svartlamoen bevart.
Foto: Aage Asphaug.

Kjør-sakte-aksjon
I flere norske byer har aksjonister har gjennomført flere «kjør-sakte-aksjoner» det siste året. På den måten markerer de sin motstand mot bompenger. Foto: Bjørn Erik Larsen/Bergens Tidende

Martin Luther King jr.
Den amerikanske presten MartinLuther King jr. (1929–1968) ledet en mengde ikke-voldelige kampanjer mot rasediskriminering. I 1964 fikk han Nobels fredspris, fire år senere ble han drept i et attentat i Memphis. Stedet er i dag museum.

Abortdemonstrasjoner
Våren 2019 er Sør-Korea i ferd med å reformere landets strenge abortlov. Her er bilder fra de mange demonstrasjonene for og mot lovendringen, Seoul, april 2019.

Advarsel om røde luer
Under 2. verdenskrig risikerte man å bli arrestert om man gikk med røde luer, eller hadde binders på jakka. Det ble sett på som en protest mot regimet.

Den arabiske våren
Den arabiske våren utfordret autoritære regimer i Nord-Afrika og Midtøsten med krav om demokratiske rettigheter i 2010-11.

Færøyske Nólsoyar Páll
Færøyske Nólsoyar Páll (1766-1808/09) brøt det danske handelsmonopolet ved å bygge skip, og begynne med handel. Han forsvant på havet i et forsøk på å frakte korn til den sultende befolkningen på Færøyene under Englandskrigen.

Fjernet plakater, 2. verdenskrig
Under 2. verdenskrig var det straffbart å rive ned propagandaplakatene til Nasjonal Samling.