Fengselshistorie

Fengselshistorie

Fra cellen med fengselshistorie, tukthusmodellen i forgrunnen.

I den andre cellen i cellegangen i 2. etasje finner du en utstilling om fengselshistorien i Trondheim. Midt i rommet er en stor modell av Trondheim Kretsfengsel, opprinnelig Tukthuset i Trondheim. Bygget finner du 2 minutter gange opp Erling Skakkes gate.

Trondheim har hatt mange forskjellige steder brukt for innesperring gjennom tidene. Kriminalasylet ble opprinnelig bygget som et slaveri, et sted der kriminelle ble dømt til hardt straffearbeid, eller «slaverarbeid» som det da het. Denne praksisen går helt tilbake til 1600-tallet og minner mer om tvangsarbeid enn frihetsberøvelse slik vi kjenner i dag.

Du kan lese om den lange og varierte historien om innesperring i byen her. Du kan også lese om historien om innesperring generelt, fra kongens festning til moderne cellefengsel her.

Kalvskinnet, bydelen der Kriminalasylet ligger, har en unik historie når det gjelder institusjoner for innesperring, fattigstell og sykepleie, som du kan lese mer om her. Museet tilbyr byvandring i temaet, for skoleklasser og private grupper.

Utforsk de andre rommene i Kriminalasylet:

Utforsk vårt andre bygg, det militære sykehus her.