Fangens perspektiv
En rettferdig fengselsstraff skal følge prinsippet om likebehandling. Det er frihetsberøvelsen som er straffen, ikke tap av andre grunnleggende rettigheter.
På 1850-tallet åpnet Botsfengselet i Kristiania. Fengselet var et nytt kapittel i straff i Norge. Det ble bygget etter Philadelphiamodellen. Modellen var designet slik at innsatte ble totalt isolert. Oppholdet i fengslet skulle straffe sinnet og sjelen til den innsatte. I isolasjon skulle de tenke over hva de hadde gjort, samtidig som de ble isolert fra andre kriminelle og deres tanker. Noen fikk verkstedceller der de fikk arbeide.
Fengsler bygget etter denne modellen var svært kostbare, både å bygge og drive. De fungerte også ikke slik de var tenkt. Den totale isolasjonen virket mot sin hensikt og påførte psykologisk skade. Botsfengselet ble det eneste av sitt slag i Norge.
I Justismuseets samling har vi flere fangeaviser. I 1934 utgav de innsatte i Botsfengelet et julenummer. I det er flere skildringer fra de innsatte.
Den mentalitet som man er innkapslet med i fengsel, går man ut med. Den som eier makten, skaper mentalitet, ond eller god, bærer ansvaret. Ikke sant?
Fange nr. 129
Fotoet viser en fange i sin celle, 1904. Fotograf: Wilse, Oslo museum byhistoriske samling.