Skip to content
Hjem
Besøk
Hvor er vi?
Åpningstider og priser
Utstillinger
Omvisninger for grupper
Bøker til salgs
Utforsk
Utstillinger
Artikler og nettutstillinger
Arrangementer
Podkast
Skole
Videregående skoler
Grunnskolen
Høyere utdanning
Digitale tilbud
Barnehagebesøk
Samling
Justisetatenes museum
Brukstillatelse for bilder
Hjelp oss å samle
Digitalt Museum
Lån av objekter
Om oss
Stiftelsen
Historie
Ansatte
Kontakt oss
Personvernerklæring
Quizzer
Site Search
Search for:
Search
ÆRE
Utforsk Justismuseets samling gjennom temaet for Olavsfestdagene
Foto: fra Justismuseets samling
Hør Jørn Øyrehagen Sunde fortelle om hva ære er for noe, og hva slags betydning det har hatt i det norske samfunn de siste 1000 år.
Å bli satt i gapestokken var ydmykende, men det førte ikke til æreløshet. Foto: Gapestokker i Justismuseets samling
Å bli merket med brennjernet betydde at du var merket for livet som en æreløs tyv. Foto: Brennjern fra Justismuseets samling.
Å bli stakesatt etter henrettelsen var en vanærende straff reservert for de værste forbrytelsene. Hvem tilhørte hodeskallen med jernspikeren? Hvorfor fikk de en så grusom straff? Lytt til podkasten Celle 11 for å høre svaret. Foto: Hodeskallen fra NTNU Vitenskapsmuseet, på utlån til Justismuseet.
Såkalt "spektakulære straffer" skulle ikke bare være vanærende og ydmykende for den dømte, men en lekse til alle tilskuerne. Foto: Klype fra Justismuseets samling.
De henrettede var uærlige og urene, og ble derfor gravlagt på retterstedet i stedet for i hellig jord. En alvorlig skjebne for de troende på den tiden. Foto: skarpretterøks fra Justismuseets samling.
Å bli dømt til gapestokk var ydmykende, men gapestokk kunne også brukes som tilleggsstraff. Da kunne man også bli æreløs. Foto: Spansk kappe fra Justismuseets samling.
De fleste gapestokker var bare det, en stokk, men noen typer var mer kompliserte. Denne spanske "fedelen" ble kanskje brukt i militære saker. Fra NTNU Vitenskapsmuseets samling, på utlån til Justismuseet.
De adelige fikk lov å bli henrettet med sverd fordi det ikke var like vanærende. Et sverd var et adelig våpen, ikke et redskap som en øks. De fikk også gravlegges i hellig jord. Foto: Skarprettersverd fra Justismuseets samling.
Å bli dømt til straffarbeid kunne bety at du var uærlig, men det fantes også "ærlig" fanger. Felles for dem var at de arbeidet i jern. Foto: Livjern fra Justismuseets samling.
En bøddel var et uærlig menneske som ingen ville omgås, men utover 1600-tallet skjer det noe som gjør at yrket står i en spesiell posisjon i forhold til ære. Foto: Skarpretterens verktøykasse fra NTNU Vitenskapsmuseet, tidligere utlånt til Justismuseet.