Sommerbilletter
Én billett, to museer

Besøk oss på samme billett fra 15. mai til 15. juni. Ved kjøp av billett ved Jødisk museum eller Justismuseet får du automatisk billett til det andre. Velkommen!

Kriminalasylet

Nasjonalt museum for politi, rettsvesen og kriminalomsorg.

Åpent hele året: tirs-søndag kl. 11-16

Den jødiske historien i det nordenfjeldske Norge.

Åpent mai: tirs-torsdag kl. 12-15, søndag kl. 12-16.
Sommeren: man-fredag kl. 10-16, søndag kl. 12-16

Antatt skyldig

Artikkel om Hovedøya der den største leiren for tyskerjenter ble etablert. Fra Østlands-posten 06.10.45

Hvilke valg ville du tatt hvis du var ung kvinne i Norge i 1940? Hvordan brøt Norge med sin egen grunnlov i behandlingen av disse kvinnene? Gjennom «Antatt skyldig» kan du bli kjent med de såkalte tyskerjentenes skjebne. Det er en interaktiv historie der du påvirker hva som skjer med dine valg. Nettsiden har også artikler og galleri som belyser temaet.

Bakgrunnsbilde: Kvinner stilt til veggs. Foto: Finn Gulbrandsen, Hordaland fylkesarkiv, Oslo Museum

Kriminalasylet

Kriminalasylet

Hvordan har samfunnet forholdt seg til mennesker som både er farlige kriminelle, og alvorlig psykisk syke? Utstillingen Kriminalasylet ser på historien sikkerhetspsykiatrien med fokus på Norges første sikkerhetspsykiatriske institusjon, opprettet i 1895

Skarpretterrommet

SKARPRETTEREN

Det var skarpretteren, eller mestermannen, som hadde ansvaret for straff og henrettelser i sitt distrikt. Selv om arbeidet var godt betalt, ville folk flest ikke omgås medlemmer av skarpretterfamilier. Utstillingen i Kriminalasylet ser på straff fra 1687 til sent 1800-tallet.

Les om hvordan "spektakulære straffer" ikke bare skulle være vanærende for den dømte, men en lekse til alle tilskuere.

Tang brukt til å klype dømte før henrettelse.

Spor skyld straff

De to utstillingene ser på to sider ved rettssystemet. Spor ser på orginalt bevismateriale fra kriminalsaker før og nå. I Straff kan du løfte på ekte fangejern og lære om hvorfor samfunnet straffer.

Klikk for å lære om hvordan henrettede før ikke ble gravlagt i kirkegårder fordi de var uærlige
Podcast

I celle nummer 11 inne på det gamle Kriminalasylet sitter Justismuseets formidlere og lager podkast! Vi tar for oss interessante historier og mysterier fra museets samling. Lytt til alle sesongene i din podkast app - eller her på nettsiden. Her finner du også ekstramateriale og foto knyttet til episodene.

previous arrow
next arrow

Hva skjer på Justismuseet?

Åpningstider

Åpningstider:
Tirsdag–søndag kl. 11–16.
Du finner Justismuseet i enden av Erling Skakkes gate, like ved Ilen kirke.

Sosiale medier

Følg oss på Facebook, Instagram, Twitter og YouTube!

Mennesker i en utstilling ser ned i en monter
Skolebesøk

Skoler, barnehager og høyere utdanning

Planlegg ditt besøk

Justismuseet tilbyr en rekke undervisningsopplegg og omvisninger for alle aldersgrupper. Vi skreddersyr etter ønsket tema. Våre omvisninger er dialogbaserte og all formidling er forankret i læreplanen.

Digitale tilbud

Nettutstillinger og digitale lærerressurser

Læring over hele landet

Utforsk våre digitale utstillinger, tidslinjer, nettressurser og digitale undervisningsopplegg. Vi kan også arrangere et digitalt besøk av en av våre formidlere for veiledning eller gjennomføring.

Trondheim under krigen

Undervisning

Et todelt undervisningsopplegg ved Jødisk museum Trondheim og Justismuseet. Få redusert pris ved å bestille pakke som innkluderer besøk ved begge museene.

Quizzer

Digitale tilbud

Hva vet du om grunnloven? Er du sivil ulydig? Test deg selv med en av våre quizzer! Fra veldig lett til ganske vanskelig.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Stiftelsen Justismuseet

Justismuseet

Justismuseet har til formål å synliggjøre hvordan lov og rett alltid har vært, og alltid vil være, nødvendig for at et samfunn skal kunne fungere.