




Artikkel om Hovedøya der den største leiren for tyskerjenter ble etablert. Fra Østlands-posten 06.10.45
Hvilke valg ville du tatt hvis du var ung kvinne i Norge i 1940? Hvordan brøt Norge med sin egen grunnlov i behandlingen av disse kvinnene? Gjennom «Antatt skyldig» kan du bli kjent med de såkalte tyskerjentenes skjebne. Det er en interaktiv historie der du påvirker hva som skjer med dine valg. Nettsiden har også artikler og galleri som belyser temaet.
Bakgrunnsbilde: Kvinner stilt til veggs. Foto: Finn Gulbrandsen, Hordaland fylkesarkiv, Oslo Museum
Kriminalasylet
Hvordan har samfunnet forholdt seg til mennesker som både er farlige kriminelle, og alvorlig psykisk syke? Utstillingen Kriminalasylet ser på historien sikkerhetspsykiatrien med fokus på Norges første sikkerhetspsykiatriske institusjon, opprettet i 1895
SKARPRETTEREN
Det var skarpretteren, eller mestermannen, som hadde ansvaret for straff og henrettelser i sitt distrikt. Selv om arbeidet var godt betalt, ville folk flest ikke omgås medlemmer av skarpretterfamilier. Utstillingen i Kriminalasylet ser på straff fra 1687 til sent 1800-tallet.

Tang brukt til å klype dømte før henrettelse.
De to utstillingene ser på to sider ved rettssystemet. Spor ser på orginalt bevismateriale fra kriminalsaker før og nå. I Straff kan du løfte på ekte fangejern og lære om hvorfor samfunnet straffer.
I celle nummer 11 inne på det gamle Kriminalasylet sitter Justismuseets formidlere og lager podkast! Vi tar for oss interessante historier og mysterier fra museets samling. Lytt til alle sesongene i din podkast app - eller her på nettsiden. Her finner du også ekstramateriale og foto knyttet til episodene.

Hva skjer på Justismuseet?
Åpningstider
Åpningstider:
tirsdag–søndag kl. 11–16. Langåpent torsdag 7. desember kl. 11–20.
Siste åpningsdag før jul 21.12.
Åpent i romjula 27. og 28.12.
Første åpningsdag i 2024 er 3.1.
Du finner Justismuseet i enden av Erling Skakkes gate, like ved Ilen kirke.
Utstillinger
Sosiale medier
Følg oss på Facebook, Instagram, Twitter og YouTube!




Skoler, barnehager og høyere utdanning
Justismuseet tilbyr en rekke undervisningsopplegg og omvisninger for alle aldersgrupper. Vi skreddersyr etter ønsket tema. Våre omvisninger er dialogbaserte og all formidling er foranklet i lærerplanen.
Nettutstillinger og digitale lærerressurser
Utforsk våre digitale utstillinger, tidslinjer, nettressurser og digitale undervisningsopplegg. Vi kan også arrangere et digitalt besøk av en av våre formidlere for veiledning eller gjennomføring.
Undervisning
Et todelt undervisningsopplegg ved Jødisk museum Trondheim og Justismuseet. Få redusert pris ved å bestille pakke som innkluderer besøk ved begge museene.
Digitale tilbud
Hva vet du om grunnloven? Er du sivil ulydig? Test deg selv med en av våre quizzer! Fra veldig lett til ganske vanskelig.

Justismuseet
Mer på justismuseet.no